Aan deze pagina wordt gewerkt.Zweden in de herfst

De herfstvakantie van 2020, tijdens de Corona pandemie,  brachten we door in Zuid-Zweden (een half uur ten zuiden van de stad Jönköping) in een klein gezellig huisje aan een meer met ons eigen roeibootje. Het was koud weer met nachtvorst en zelfs een beetje natte sneeuw. We hebben deze week veel gewandeld, geroeid, gevist, kampvuurtjes gemaakt en ook heerlijke taartjes gegeten en koffie gedronken in gezellige bakkerijen. De wandeling door de Skurugata kloof vonden wij echt schitterend en het "snoepdorpje" Gränna was heel gezellig en erg leuk om te bezoeken. De laatste dag hadden we ook nog het geluk om een grote eland langs de weg te zien, heel bijzonder vonden wij!

Het was een behoorlijk lang stuk rijden (1300 km) zonder overnachting, maar we vonden het zeer de moeite waard.Zweden in de zomer

Zweden is een schitterend land met heel veel ruimte, uitgestrekte bossen en heldere meren. Het is echt een land om actief in de buitenlucht van te genieten.  Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen en kanoën, vaak zonder iemand tegen te komen. We hebben er heel veel wilde dieren gezien, onder andere elanden, honderden rendieren, bevers en beren. Echt een onvergetelijke ervaring! De afstanden in Zweden zijn vaak lang, zeker als je meer naar het noorden gaat, met de auto hebben we erg veel kilometers afgelegd, maar het uitzicht is gelukkig  schitterend en dat maakt alles goed!

Er zijn veel campings in Zweden, maar wij kozen voor huisjes.  Op 3 verschillende plekken huurden we een huisje, waardoor we drie totaal verschillende plekken in Zweden hebben bezocht. De maximale afstand tot thuis was ongeveer 1800 kilometer.

Eén van onze huisjes lag op een geweldige locatie! We zaten op een privé eilandje midden in een mooi meer, zonder stromend water en elektriciteit. Ons wassen deden we in het meer, de wc was buiten in een klein hokje en in de avond staken we de kaarsen en openhaard aan. Het was heerlijk primitief en we hebben er ontzettend van genoten, in zo’n week besef je ook hoe weinig je eigenlijk nodig hebt. 

Het andere huisje had een steiger en lag direct aan het mooie en heldere Foxen meer. Hier hebben we veel gezwommen, van de steiger gesprongen, gekanood, gevist en met de motorboot gevaren.

Huis nummer drie lag in de meest toeristische omgeving, wat voor- en nadelen heeft. Alle voorzieningen lekker dichtbij, maar minder ongerept en meer toeristen.  Het mooie falun rode huis was schitterend gelegen direct tegen de bosrand aan, waar we twee keer een eland hebben gezien en heerlijk hebben gefietst over de smalle bospaadjes waarlangs het vol stond met heerlijke zoete bosbessen.  De Klarälven rivier stroomde achter ons huis, hier kan je varen met een (zelfgebouwd) vlot, maar door de warme zomer en lage waterstand konden we helaas geen vlottocht doen.

In Zweden mag je ook wildkamperen, en dat kost je niets. Wij zijn vanuit één van onze vakantiehuisjes met een motorbootje gaan wildkamperen en vonden dat een geweldige ervaring. Zwemmen in het meer, kampvuurtje maken, vissen en dan je eigen gevangen vis eten! Wij hadden het geluk om een heerlijke warme zomer te hebben, met weinig regen en geen muggen, dan is het heerlijk om buiten te leven.

Zweden staat over het algemeen bekend als een wat duurder vakantieland, maar ik vond het heel erg meevallen. Veel restaurants hebben een goedkope  en lekkere lunchformule en het tweede kopje koffie is meestal gratis. Wij huurden vakantiehuisjes inclusief een kano, motorboot of fietsen. Hierdoor hoefden we ter plaatse niks meer te huren, dat scheelde erg veel geld en het was ook erg gemakkelijk. In de supermarkt liggen de prijzen van sommige artikelen flink  hoger dan in Nederland, maar andere prijzen liggen weer lager.  Een ijsje in de ijssalon vonden wij wel behoorlijk duur, een ijscoupe was duurder dan een lunchformule bij een pizza/kebab restaurant.

 

Mijn mooiste ervaring in Zweden? We zagen er echte wilde beren. Vanuit een mooie comfortabele berenhut hadden we het geluk dat we in de avondschemering mama beer met twee kleintjes zagen. Het moment dat mijn zoon ze als eerste uit het bos zag komen, zal ik nooit meer vergeten.

 

Tip: Wil je graag wildkamperen (dat is gratis in Zweden), maar vind je een hele vakantie iets te veel? Neem toch je kampeerspullen mee op vakantie en ga vanuit je vakantiehuis een nachtje wildkamperen.