Zuid-Afrika

In 4 weken zijn we met de auto van Kaapstad naar Johannesburg gereden. We hebben ruim 6000 km afgelegd en tijdens onze reis hebben we heel veel verschillende en mooie  landschappen gezien. Hoge ruige bergen, kale en dorre vlaktes, rivieren en watervallen, mooie brede zandstranden, ruige kusten,  landbouw,  veeteelt, natuurparken en regelmatig ook heel armoedige woonwijken. De wegen zijn goed en het land is heel gemakkelijk met een huurauto te bereizen.

Tijdens onze reis hebben we een schitterend land gezien, met een ontzettend warme en lieve bevolking, maar ook hebben we de grote sociale verschillen gezien tussen de donkere en blanke bevolking. 
 De natuur is overweldigend en zeer afwisselend en we hebben ontzettend veel wilde dieren gezien, waaronder: leeuwen, olifanten, giraffen, hyena's, een jakhals, nijlpaarden, neushoorns, krokodillen, een luipaard, pinguïns, klipdassen, struisvogels, schildpadden, bavianen, meerkatten, impala's, springbokken, bosbokken, klipspringers, hartebeesten, kudu's, bontebokken, waterbokken, stekelvarkens, helmparelhoenders, een slang, mangoesten, dolfijnen, walvissen, knobbelzwijnen, gnoes, zebra's, buffels, een civetkat, een genetkat, een serval, een caracal, mestkevers, galago's, een dikstaart galago, neushoornvogels en nog veel meer.   
Tijdens onze reis in de maand augustus was het winter en hebben we nachtvorst gehad en dagen met 38°C.  We hadden het geluk om rond Kaapstad redelijk mooi en droog weer te hebben.
We hebben genoten van het heerlijke en goedkope eten en de ontzettend vriendelijke bediening. Voor minder dan 100 ZAR (= 6 Euro augustus 2019 ) kun je al een goede maaltijd krijgen.  

De grens over naar Swaziland was ook een heel bijzondere ervaring. Heel veel verschillende loketten zijn we langsgeweest voordat we het land in mochten, dozen vol met condooms  stonden er bij de grensovergang en er werden 100 schapen voor mijn dochter van 15 geboden. Ook kwamen we in een grote groep vrolijke en zingende dames terecht waarmee we echt even op de foto moesten (zie de foto in de gallerij hieronder). 

We hebben een lammetje gered, zebra's geaaid, zijn twee dagen opgetrokken met twee hele lieve pups, hebben gezien en gehoord hoe een groep leeuwen een impala greep, we hebben geslapen in een open slaapkamer met het geluid van de wilde dieren op de achtergrond, we hebben een spannend zipline parcours gedaan door de hoge boomtoppen van de Drakensbergen, we hebben een stekelvarken met een baby gezien,  we zijn de Tafelberg op geklommen (en hebben daar nog dagen spierpijn van gehad) en we hebben een township bezocht en speelgoed en fruit uitgedeeld aan de kinderen, 

 

Mijn mooiste ervaring in Zuid-Afrika?

Dat is niet eens iets heel Afrikaans. Dat is denk ik toch de dag dat we een  klein lammetje vonden langs de weg, helemaal alleen. En wat doe je dan? Rij je gewoon door? Dan gaat het lammetje zeker weten dood.  Of neem je het mee in de auto?  Maar wat dan? Wij hebben het lammetje natuurlijk meegenomen en met de  hulp van de lieve mensen van het "dorpje" een paar kilometer verderop was het lammetje 's avonds weer veilig bij zijn mama.

 

Samengevat: een reis om nooit meer te vergeten!
 
 Nelson Mandela: “Nothing is black or white.”