Portugal

Wie aan Portugal denkt, denkt waarschijnlijk aan de Algarve. Een schitterende streek natuurlijk, maar Portugal is zoveel meer!

Het noorden en midden van Portugal hebben ook veel moois te bieden. Ik ben hier twee keer op vakantie geweest, en ga zeker nog een keer terug! Er zijn schitterende bekende steden zoals Porto en Lissabon, maar ook minder bekende steden zoals Coimbra, Obidos of Guimarães. Ruige natuurparken, mooie stranden, kleine dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, kastelen en kloosters, koude rivieren, en de bekende Douro met wijngaarden op zijn oevers.

São Martinho do Porto is een charmant strandplaatsje aan de Zilverkust, ongeveer een uur rijden ten noorden Lissabon. Het heeft een mooi beschut strand, restaurantjes, winkeltjes, bakkerijen en een erg goede ijssalon aan de boulevard. Hier hebben wij regelmatig een zeer mooie, lekkere en overdadige ijscoupe gegeten! Kom je in São Martinho dan moet je hier zeker even langs gaan. Vanuit São Martinho kan je erg veel leuke uitstapjes maken. Wij vonden de volgende uitstapjes in ieder geval heel erg leuk; de kloosters van Alcobaça en Batalha, Coimbra met zijn mooie oude universiteit,  Nazaré met de oude hooggelegen wijk Sítio met een schitterend uitzicht, de oude ommuurde stad Obidos met zijn Middeleeuwse feesten in de zomer, een boottocht naar Ilha Berlenga waar het in de zomer vol zit met pluizige baby meeuwen en het waterpark met glijbanen in Peniche. 

Maar er is nog veel meer te doen in deze mooie omgeving. Er zijn grotten met een waterpark, de lagune van Obidos, zoutmeren, natuurgebieden om in te wandelen en zelfs een 100 meter lang spoor met oude pootafdrukken van dinosauriërs.

In het uiterste noorden van Portugal, tegen de Spaanse grens, ligt het Peneda Gerês Nationaal Park, een schitterend ruig natuurpark waar zelfs nog wolven leven. De natuur is hier erg groen en er zijn meren en koude rivieren om in te zwemmen. Het authentieke kustplaatsje Vila Praia de Âncora is zeker het bezoeken waard. Het is een rustig dorpje met alle faciliteiten waar vooral Portugese toeristen komen. In de omgeving zijn mooie brede stranden met hoge duinen en er zijn genoeg leuke uitstapjes te doen. Bezoek bijvoorbeeld Bom Jezus in Braga, ga wandelen in het Peneda Gerês Nationaal Park, bezoek het historische Guimarães met zijn kasteel, de markt in Ponte de Lima of het mooie Porto .

 

Tip: Bezoek een pastelaria en eet een heerlijk zoet gebakje. Probeer zeker een "pastel de nata", het bekende en heerlijke Portugese custard gebakje.