Marokko

Marokko: een heel andere cultuur, en toch maar 3,5 á 4 uur vliegen van Nederland.

Met 2 kleine kinderen van 3 en 6 jaar oud hebben we in de meivakantie het mooie Marokko bezocht, in deze periode zijn de temperaturen hier nog heerlijk. 

We begonnen onze reis in Agadir, waar we van het lekkere eten, het strand, de boulevard en het zwembad hebben genoten. Naast luieren hebben we ook een aantal leuke uitstapjes gedaan. We hebben een drukke souk (markt) bezocht, in het Nationaal Park Souss Massa gewandeld, de oude kasbah van Agadir bezocht en gewandeld door het vissersdorpje Taghazout, waar we ook heerlijk op het strand hebben gezeten. 

Via een schitterend landschap zijn we naar Ouarzazate gereden, waar we verbleven in een mooi traditioneel hotel met zwembad. Ouarzazate wordt ook wel het "Hollywood van Marokko" genoemd.  In deze omgeving zijn vele films opgenomen, er zijn filmstudio's en zelfs een filmmuseum. Wij bezochten Ait Ben Haddou, gelegen in de Hoge Atlas. Dit dorp heeft een immense kasbah gemaakt van modder en stro, schitterend gelegen aan de rivier. Voor filmliefhebbers is het leuk om te weten dat deze kasbah het filmdecor is geweest voor The Jewel of the Nile, Lawrence of Arabia, Gladiator en Game of Thrones. 

Onze volgende verblijfplaats was het stadje Tinghir. Ook hier verbleven we weer in een erg mooi traditioneel hotel met een heerlijk zwembad. We bezochten de schitterende Todra kloof, een kloof met hoge steile rotswanden. Op sommige plaatsen is de kloof maar 10 meter breed en op de bodem stroomt een ijskoude rivier. En natuurlijk maakten we ook een wandeling door de bekende en mooie palmentuin van Tinghir. Vanuit Tinghir kun je ook de indrukwekkende vallei van de Dadèskloof en de vallei van de Rozen bezoeken

Een bezoek aan de Sahara is ook mogelijk, vanuit de dorpen Zagora en Merzouga kun je de schitterende hoge zandduinen bezoeken en een nachtje in een tent in de woestijn slapen.

Vanuit Tinghir reden we via Ouarzazate naar Marrakesh. Een schitterende autotocht langs de vallei van de Dadèskloof, door de Hoge Atlas en over de bergpas Tizi-n-Tichka (2260 meter hoog). In het voorjaar heb je een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen (Let op: bij hevige sneeuwval kan de pas gesloten zijn).

De laatste dagen verbleven we in een mooie privé riad midden in de medina van Marrakesh. Marrakesh is een overweldigende stad, met veel geuren, kleuren, geluid en mensen. Er is grote drukte en hectiek op de place Jemaa-el-Fnaa en in de soeks, maar ook rust in de Menara en de Marjorelletuin. De stad heeft vele moskeeën, paleizen, markten, winkeltjes en restaurantjes. Je zult je hier geen moment vervelen!

Vanuit Marrakesh zijn er ook veel leuke dagtrips . Bezoek bijvoorbeeld de Ourika vallei en de waterval van Ouzoud. Het waterpark Oasiria en het themapark Palooza Land zijn erg leuk om te bezoeken als je met kinderen reist.

En vergeet vooral niet te genieten van het heerlijke Marokkaanse eten: zoete en sterke muntthee, heerlijke tajine of couscous en het zoete gebak.